СПОМЕН ПАРК „БУБАЊ“ НА МЕТИ ВАНДАЛА
31. 03.2010.

Поводом исписивања „фашистичких парола“ на подручију спомен парка „Бубањ“ и наставка друге фазе активности „Расчишћавања терена на излетишту Бубањ“иочувања културно-историјског наслеђа у 2010.години, председник Градске општине Палилула, проф.др Игор Новаковић, одржао је конфернцију за новинаре у овом меморијалном комплексу.

“На мети вандала честу су споменици културе, надгробни споменици али и наши стамбени и пословни обкекти. Исписивање графита са порукама које пропагирају расну мржњу и подстичу на расну дискриминацију, на месту где су фашисти  стрељали више хиљада родољуба, и уништавање друштвених објеката, је за сваку осуду. Погледајте овај простор амфитеатра, који је уназад месецима реконструисан и припреман за летње културне манифестације у потпуности је демолиран. Поломљене су готово све бетонске плоче за седење. Огромна је материјална штета. Ми смо овим поводом енергично реаговали-каже председник Игор Новаковић.

Општина је поднела кривичну пријаву против непознатих лица која су извршила оштећење и повреду спомен обележја, и тиме извршила повреду члана 354 и 387 (''Кривичног законика '' Сл.гласник РС 85/2005, 111/2009), пропагирајући расну мржњу и подстичући на расну дискриминацију. Упутили смо и захтев ЈКП „Горица“ да хитно уклони „срамне поруке“ са спомен костурнице. Међутим, одржавање коплекса „Бубањ“ није обухваћено редовним активностима овог комуналног предузећа.

По речима директора ЈКП “Горица“ Бранислава Јездимировића, потребно је да Скупштина града донесе одговарајућу одлуку и уврсти овај споменик културе у редовно одржавање. До тада ће, ЈКП „Горица“, расположивим ресурсима у сарадњи са општином Палилула, остваривати превентивне активности уређења простора. 

Остваривањем пројекта Градске општине Палилула „Расчишћавање терена за формирање стаза на излетишту Бубањ“ у 2009.години уз финансијску подршку  Влада Републике Србије и Града Ниша, овај простор од 38 хектара је комплетно уређен. Иначе реализацијом овог пројеката, кроз програм јавних радова и радно ангажовање угрожених категорија становништва унапређен је и социо-економски положај дела становништва али је побољшана и еколошка ситуација и спортско-рекреативне понуда на Бубњу у односу на ранији период.

Одрживост и наставак пројекта у 2010 подразумева нове активности одржавања и обезбеђења простора. Општина Палилула је и у овој години понудила неколико пројеката за прикупљање средстава наставка активности уређења спомен комплекса парка „Бубањ“.